Child Psychology and Pedagogy Teaching Aptitude Solved Papers


Looking for child psychology and pedagogy sample solved questions? Get in here for solved test papers for the teaching aptitude exams for various TET exams and practice TET child psychology and pedagogy model mcq papers and more.

Child psychology and pedagogy MCQ is a compulsory paper for TET exams. Here we have provided a set of model questions for Child pedagogy and psychology which covers on various principles of child development, behavior, attitude of achild, mental ability and choices of a student at various instances in the class. It also covers on teacher's behaviour at various circumstances and this child psychology and pedagogy model MCQ paper will help for candidates who are going to appear for TET exams like CTET, STET, UGC NET and so on.

1) The most desired skill of a teacher is:
(a) Oration skill
(b) Teaching skills
(c) Managerial skills,
(d) Listening skills

Ans d)

2. To formulate the fortitude of physical labor in scholars _________
(a) The teacher himself should indulge in labour
(b) The teacher should deliver lectures on the importance of labour
(c) Students should be given opportunities to do labour from time to time
(d) Students should be given examples of laboring people

Ans. c)

3. In case a child is admitted to your school and belongs to a back ward family/environment from the cultural viewpoint. What will you do?
(a) Keep him in a class in which, there are many more students of backward
background from the cultural viewpoint
(b) Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
(c) Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his special needs in view
(d) Advise him to take up vocational education

Ans. c)

4. The method by which the genetic characteristic limit an individual's receptiveness to the environment is called?
(a) Canalization.
(b) Discontinuity.
(c) Differentiation.
(d) Range of reaction.

Ans. d)

5. A main force of ecological theory is its framework for explaining?
(a) Environmental control on development.
(b) Biological control on development.
(c) Cognitive development.
(d) Affective method in development.

Ans. a)

6. Which one of the following is not a gifted sign of a child?
(a) Early development of a sense of time
(b) Interest in encyclopaedias and dictionaries
(c) Uneasy relationships with peers.
(d) Easy retention of facts

Ans. c)

7. If heredity is a significant feature to evaluate a particular behavior, what forecast can we make about expression of the behavior in identical twins reared apart compared to its expression in fraternal twins reared apart?
(a) Fraternal twins will express the behaviour more similarly than identical twins.
(b) There will be little similarity in the expression of the behaviour in either set of twins.
(c) Identical twins will express the behaviour more similarly than fraternal twins.
(d) The behaviour will be expressed as similarly by identical twins as it is by fraternal twins.

Ans. c)

8. What was Frobel's most important contribution to education?
(a) Vocational school
(b) Public high school
(c) Kindergarten
(d) Latin School

Ans. c)

9. What among the following is the main purpose of state certification of teachers ?
(a) Monitor the quality of teacher training institutions
(b) Provide for a uniform standard of entry-level teacher competency throughout the state
(c) Exclude from the profession those not trained in pedagogy
(d) Exclude from the profession those who are mentally unhealthy

Ans. b)

10. The key difference between evolutionary and cultural change is that evolutionary change alters __________ whereas cultural change alters ____________.
(a) Reproduction; environment
(b) Heredity; environment
(c) Environment; behavior
(d) Development; learning

Ans. b)

11. Which of the following is the most capable step for a teacher to take in order to develop class discipline?
(a) Note specific infractions of class rules in the marking book
(b) Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
(c) Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
(d) Call a parent – teacher meeting to discuss the situation

Ans. b)

12. "Will the shy child who never speaks turn into a quiet, shy adult or wilL the child become a sociable, talkative person?" is the question concerned with which developmental issue?
(a) Maturation
(b) Continuity and discontinuity
(c) Cultural universals versus cultural relativism
(d) Nature and nurture

Ans. d)

13. A child from a disorganized home will experience the utmost complexity with:
(a) Well structured lessons
(b) Independent study
(c) Programmed instruction
(d) Workbooks

Ans. b)

14. What type of children should have activity of creative writing?
(a) Only those children reading on grade level
(b) Only those children who can spell and also, can write cohesive sentences
(c) Only those children who want to write for the newspaper of the class
(d) All children

Ans. d)

15. Which of the following is the most capable step for a teacher to take in order to develop class discipline?
(a) Note specific infractions of class rules in the marking book
(b) Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
(c) Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
(d) Call a parent – teacher meeting to discuss the situation

Ans. b)

16. The majority of psychologists think that development is due
(a) largely to nature.
(b) Largely to nurture.
(c) To nature and nurture acting separately.
(d) To an interaction of nature and nurture.

Ans. d)

17. The typical twelve –year –old child is mainly expected to:
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have anxiety feelings about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to the here and now
(d) Be eager for peer approval

Ans. d)

18. What is the reason that students run from school ?
(a) Lack of interesting class teaching work
(b) Lack of interest in studies on the part of students
(c) Not giving punishment to students
(d) Callous attitude of teachers towards the problem

Ans. d)

19. In case teacher finds a scholar to be bright. He will _________
(a) Remain pleased with him
(b) Not give him additional homework
(c) Motivate him so that he can make more progress
(d) Inform his parents about the fact that he is intelligent

Ans. c)

20. In case a few students are not in a frame of mind to study in the class, teacher will?
(a) Force thm to study
(b) Tell those students to leave the class and enjoy
(c) Warn them that they must study else you will report the matter to the Principal
(d) Tell them some interesting things related to their interests or your own subject

Ans. d)

21. The organism theories of development states that _________
(a) Psychological structures and processes within the child help determine his/her development.
(b) Physical structures and processes within the child help determine his/her development.
(c) Passively developed structures and processes within the child help determine his/her development.
(d) Slowly developed structures and processes within the child help determine his/her development.

Ans. a)

22. An individual considers that to care strongly persuades the development of a child, then he should not agree with the significance of:
(a) Genetic factors.
(b) Exposure to peers.
(c) The types of toys at home.
(d) The warmth displayed by the parents.

Ans. a)

23. Why the knowledge of child psychology is a must for a primary teacher?
(a) It helps in making children disciplined
(b) the examination result is improved
(c) It becomes a convenient mode for motivating children
(d) It helps the teacher in understanding the behavior of children

Ans. d)

24. Which of the following states that 'The current movement of behavior modification, wherein tokens are awarded for correct responses"
a) Herbart's Five Steps
b) Lock's Tabula rasa
c) Thorndike's Law of Effect
d) Thorndike's Law of Exercise

Ans. c)

25. How will a teacher bring a hyperactive child on the accurate conduit?
(a) Make him sit in front of the class and keep a strict vigil on him
(b) Allocate a seat for him in a corner of the class
(c) Give him tasks of watering trees, cleaning the blackboard, making toys of clay etc.
(d) None of above

Ans. c)


Want to get instant job and recruitment alerts? Join us on Facebook


Comments



  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: