Resources » Sample Solved Placement Papers » Misc Placement Papers

SSC Stenographer model question paper and solved sample paper


Last Updated:   Category: Misc Placement Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 25


Looking for SSC Stenographer Grade C and D model mcq? Get in here to know what questions will be asked on SSC Steno exam paper for General Intelligence, Reasoning, General Awareness and English Language for Grade C and D examination.



Are you going to appear for SSC Stenographer exam this year or later? Every year SSC organizes examination for the recruitment of stenographers for various departments of government. Therefore, it is significant to know the SSC Stenographer Exam pattern and Eligibility Criteria for the Candidates who appear in this examination. The exam pattern and eligibility criteria have already been discussed on this site, where you can refer here at: SSC Stenographer Grade 'C' and 'D' exam.

SSC Stenographer exam structure and pattern


It consists of 3 sections they are:
A. English Language & Comprehension
B. General Awareness and
C. General Reasoning
All these sections will carry 200 marks.

The entire question paper will be Objective type and each wrong answer 0.25 marks will be deducted in your score. So you need to be sure of your answers as there will be negative marking for SSC Stenographer exam. The time allowed to complete the exam of SSC Stenographers Exam 2012 will be for 2 hours. Candidates need to qualify in this exam, so that they can take up Skill Test.

SSC Stenographer model question paper for English Language and Comprehension


This section will have 100 questions which carries 100 marks. This question paper is conducted to analyze how far the candidates language efficiency, their vocabulary, grammar sense, how well they may perhaps perform on sentence construction, the correct usage of synonyms and antonyms. Besides this the writing ability would also be examined

Here is some SSC Steno exam solved sample question and answers for you to know what kind of questions will be asked on SSC stenographer exam for English Languag


1. Select the synonym of ENCORE from the following:
a. Stone pelting
b. Garlanding
c. Call for repetition
d. Financial help
Ans. c
2. Identify the meaning of “ To eat humble pie “ from the following :
a. To work hard
b. To stay in jail
c. To apologize
d. To give a feast
Ans. d

3. Select the antonym of the word "Distend" :
a. Bloat
b. Materialize
c. Finish
d. Adjust
e. Shrink
Ans. e.

4. What is the synonym of "Heartfelt" :
a. Energetic
b. Embarrassed
c. Unruly
d. Sincere
Ans d

5. What is the antonym for the word "Pounded":
a. Weighed
b. Released
c. Paid
d. Attended
e. Caressed
Ans. e

Visit here to take up free practice test for SSC Steno exam paper on English Language.

SSC Stenographer Model MCQ Paper for General Awareness


In SSC Steno exam, the General Awareness section consists of 50 questions which carries 50 marks.

In General Awareness section the questions will be intended to test how far the candidate have understood the surroundings around him and its application to society.

The Questions are designed to test the knowledge of candidates on current events and everyday observation. The Stenographer exam paper will have topics from questions relating to India and its neighboring countries especially on Sports, History, Culture, Geography, Economic scene, General Polity including Indian Constitution, and Scientific Research etc.

Here is some Model Questions for General Awareness paper for SSC Grade C and D stenographer exam.

1. Which state is a leading producer of woolen textiles?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Himachal Pradesh
Ans.b

2. The reason for the Shimla pact between India and Pakistan was

(a) abstaining from first use of nuclear weapons
(b) bilateral settlement of disputes
(c) final resolution of Jammu and Kashmir problem
(d) resolution of dispute relating to Rann of Kachchh

Ans.b

3. Why small droplets of a liquid are spherical in shape?

(a) Viscosity
(b) Surface tension
(c) Thermalconductivity
(d) Density
Ans.b

4. Select the form of mixture from the following?
(a) Lime
(b) Table salt
(c) Sugar
(d) Sea water
Ans.d

5. The characteristics of ultrasound distinguishes it from ordinary audible sound is due to

(a) Intensity
(b) Phase
(c) Velocity in a medium
(d) Frequency
Ans.d

For more questions on General Awareness, take up free practice test for SSC Steno exam paper on General Awareness.

SSC Stenographer Grade C and D model question paper for General Intelligence and Reasoning


This paper consists of 50 questions which carries 50 marks and this includes questions on both verbal and nonverbal type. The test will consist of questions on analogies, similarities and differences, space visualization, problem solving, analysis, judgment, decision making, visual memory, discriminating observation, relationship concepts, arithmetical reasoning, verbal and figure classification, arithmetical number series, non-verbal series etc. This test is conducted to test, how far the candidate have the ability to relate symbols and their relationships, their arithmetical skills will be tested along with other analytical functions.

Model Questions for this section will appear somewhat like the samples given below:

1. In a certain code RAM is coded as PCN ho is MAR coded in that language:
a. NBM
b. NCB
c. PCN
d. NCP
Ans. d

2. Choose the odd one out from the following.
a. Nephrology
b. Astronomy
c. Entomology
d. Mycology
Ans. b

3. If Menu:Food:Catalogue:
a. Rack
b. Shirts
c. Books
d. Library
Ans. c

4. Complete the series of 4,6,12,14,28,30, ____
a. 60
b. 62
c. 32
d. 64
Ans. a

5. Which of the three following words will come third according to the dictionary?
a. Faithfully
b. Follow
c. Fool
d. False
Ans. b.

Want some more sample questions? Then take up free practice test for SSC Steno exam paper on General Intelligence and Reasoning.


Want to get instant job and recruitment alerts? Join us on Facebook
Related Resources:


Read related articles: SSC Recruitments    

Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "SSC Stenographer model question paper and solved sample paper"
Guest Author: RAVINDRA KUMAR     09 Jul 2012
please tell me when ssc jobs required.thanks..


Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Subscribe through E-Mails

    Subscribe to Latest Job Posts
    Active Members
    Today
      Last 7 Daysmore...

      Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India
      All Rights Reserved.