Resources » Sample Solved Placement Papers » Misc Placement Papers

Postal Assistant / Sorting Assistant Question paper & Answer Key 2013 for Phase I exam


Posted Date: 21-Apr-2013  Last Updated:   Category: Misc Placement Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 1


Get Postal Assistant & Sorting Assistant Question Paper and Answer Keys 2013 for Phase I exam conducted today on 21 April 2013 which will serve you as model question paper for PA / SA exam for Phase II and III.

Postal & Sorting Assistant exam for Phase I was conducted today for five circles viz Andhra Pradesh, Gujarat, Karnataka, Maharashtra and Tamil Nadu Postal Circles. Candidates who have appeared for Phase I exam might be looking for Answer Keys for Postal assistant exam for Phase I. Here we are providing the Postal / Sorting Assistant exam 2013 question paper and answer keys which serves as model question paper for Phase II and Phase III of postal assistant exam, which facilitates them to prepare well.

Postal Assistant & Sorting Assistant exam 2013 question paper


Postal Assistant Exam 2013 Question paper Part A - General Knowledge
1. Government of India has recently granted "Maharatna Status to two more Navratna Public Sector enterprises. Which are the these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.
(A) Steel authority of India Limited and National Thermal Power Corporation Limited
(B) Bharat heavy Electrical Ltd and Gas authority of India Limited
(C) Indian Oil Corporation and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited and Oil and Natural gas corporation

2. India's newly built and tested missile 'Astra' is meant for
(A) Surface to surface strike
(B) Air to Air Strike
(C) Surface to Air Strike
(D) Air to surface Strike

3. The Governor General who adopted a policy of Europeanization of Bureaucracy and an exlusion of Indian from higher posts
(A) Warren Hastings
(B) Wellesley
(C) Cornwallis
(D) Dalhousie

4. During which movement Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya and Gandhiji give the slogan 'swaraj in a year' respectively:
(A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement and Dandi March
(C) Quit India Movement and Civil Disobedience Movement
(D) Khilafat Movement and Civil Disobedience Movement

5. Recently Dargah Muinuddin Chisti at Ajmer was in news due to visit of Pakistani Prime Minister Dargah Muinudding Chisti at Ajmer was built by:
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) IItutmish
(D) Khijra Khan

6. Bauxite is an ore of:
(A) Zinc
(B) Aluminium
(C) Lead
(D) Copper

7. Which one of the following is the land area in the extreme south of India?
(A) Indira Point
(B) Rameshwaram
(C) Cape Comorin
(D) Puducherry

8. The ozone layer lies in the:
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) None of these

9. In Union Budget 2013-14, "Voluntary Compliance Encouragement Scheme" was launched by Government of India. This scheme is related to:
(A) Service Tax
(B) Commodity Transaction Tax
(C) Income Tax
(D) Securities Transaction Tax

10. Economic Survey 2012-13 states that Non Performing Assets of increased from 2.36% to 3.57% in September, 2012. The description of Non performing Assets was with reference to which sector.
(A) Telecom Sector
(B) Human Resource Sector
(C) Oil and Gas Sector
(D) Banking Sector

11. This is the rate at which Reserve Bank of India borrows money from commercial banks:
(A) Reverse Repo rate
(B) Statutory Liquidity ratio
(C) Repo rate
(D) Cash reserve ratio

12. As per election commission of India, how many recognized national political parties are there in India?
(A) 6
(B) 2
(C) 7
(D) None of these

13. The present deputy chairman of Rajya Sabha is elected member of Parliament from which State of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Kerala
(D) Karnataka

14. The constitution of India was adopted on:
(A) 26th January, 1950
(B) 15th August, 1947
(C) 26th November, 1949
(D) 26th January, 1951

15. The Present strength of Rajya Sabha members is ..... out of which..... are representatives of states and union territories of Delhi and Puducherry and .... are nominated by president:
(A) 250, 238, 12
(B) 247, 235, 12
(C) 245, 233, 12
(D) 248, 236, 12

16. Which of the following glands produces insulin in human body?
(A) Pancreas
(B) Spleen
(C) Liver
(D) Pituitary

17. Which of the following is food poisoning organism
(A) Clostridium botulinum
(B) Streptomyces fecalis
(C) Lacto bacillus
(D) None of these

18. Development of goitre (Enlarged thyroid gland) is mainly due to dificiency of:
(A) Sodium
(B) Calcium
(C) Iodine
(D) Iron

19. The emission of which casuses global warming?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrocarbon

20. Who was adjudged player of the tournament by scoring most number of runs in the tournament in women's world cup cricket held recently:
(A) Jess Cameron
(B) Megan Schutt
(C) Anya Shrubsole
(D) Suzie Bates

21. Who won the inaugural Hockey India League ended in Ranchi recently:
(A) Ranchi Rhinos
(B) Uttar Pradesh Wizards
(C) Delhi Wave Riders
(D) Mumbai magicians

22. FIFA-2014 world cup is proposed to be held in:
(A) Quatar
(B) Brazil
(C) Spain
(D) Russia

23. Wanchoo committee Dealt with:
(A) Direct Taxes
(B) Right to Information Reforms
(C) Agriculture Prices
(D) Parliamentary Reforms

24. Kyoto Protocol is:
(A) An international agreement for extradition of foreign enemy
(B) An international agreement describing formula for conversion of foreign exchange
(C) An international agreement to reduce green house gases
(D) An international agreement to deal with International Terrorists organization

25. India successfully completed its 101th space mission by launching Indo - French satellite SARAL recently. This satellite is for:
(A) Preparation of a detailed and complete map of Antarctica
(B) Study the climate on Mars
(C) Oceanographic study
(D) None of these is true

Postal assistant exam 2013 question paper and answer keys for Part B Mathematics

26. Tarun travels a distance of 24km at 6 km/hr another distance of 24km at 8 km/hr and a third distance of 24 km at 12 km/hr. His average speed for the whole journey (in km/hr) is
(A) 8 2/3
(B) 8
(C) 9
(D) 7

27. Rohan lends 1000 in four parts. If he gets 8% interest on 2000, 7 1/2% on 4000 and 8 1/2% on 1400 what percent of interest must he get for the remainder if his average annual interest is 8.13%?
(A) 10%
(B) 9%
(C) 8%
(D) None of these

28. A solid piece of iron is in the form of a cuboid of dimensions (49cmx33cmx24cm) is melted and moulded to form a solid sphere. The radius of the sphere is
(A) 23 cm
(B) 21 cm
(C) 19cm
(D) 25cm

29. Twelve solid spheres of the same size are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter 2 cm and height 16cm. The diameter of each sphere is:
(A) 4cm
(B) 3cm
(C) 2 cm
(D) 6 cm

30. Perimeter of a circle is equal to the perimeter of a square whose area is 484 cm². What is the radius of the circle?
(A) 14cm
(B) 12 cm
(C) 7 cm
(D) 16 cm

31. Puneeta borrowed from Reena certain sum for two years at simple interest. Puneeta lent this sum to Venu at the same rate for two years compound interest. At the end of two years she received 110 as compound interest but paid 100 as simple interest. Find the sum and rate of interest:
(A) 250, rate 20% per annum
(B) 250, rate 25% per annum
(C) 250, rate 10% per annum
(D) None of these

32. 13 chairs and 5 tables were brought for 8280. If the average cost of the table will be 1227, what is the average cost of a chair?
(A) 2145
(B) 165
(C) 175
(D) None of these

33. A man goes uphill with an average speed of 24 kmph and comes down with an average speed of 36 kmph. The distance travelled in both the cases being the same, The average speed (in km/hr) for the entire journey is:
(A) 30.8
(B) 32.8
(C) 28.8
(D) None of these

34. 40% of the employees of a certain company are men, and 75% of the men earn more than 25000 per year. If 45% of the company's employees earn more than 25000 per year, what fraction of the women employed by the company earn 25000 per year or less?
(A) 1/4
(B) 3/4
(C) 1/3
(D) 2/11

35. A sum of money invested at compound interest amounts in 3 years to 800 and in 4 years to 840 what is the percentage rate of interest?
(A) 6%
(B) 5%
(C) 4%
(D) 3%

36. If the difference between simple and compound interest on some principal amount at 20% per annum for three years is 48, then the principal amount is:
(A) 390
(B) 375
(C) 450
(D) None of these

37. A rational number between 1/2 and 3/5 is:
(A) 4/7
(B) 3/5
(C) 2/5
(D) None of these

38. The curved surface of a cylinder is 264m². Its volume is 924m³. The height of the cylinder must be:
(A) 8 m
(B) 6 m
(C) 4 m
(D) None of these

39. If by selling 110 apples, the cost price of 120 apples is realised. The gain % is?
(A) 10 10/11%
(B) 9 1/9%
(C) 11 1/9%
(D) 1 1/11%

40. If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25 days, in how many days can the same work be done by 6 men and 11 women?
(A) 15 days
(B) 13 1/2 days
(C) 12 days
(D) 18 days

41. Pujara has a certain average of runs for his 8 matches in Border Gavaskar Trophy. In the ninth match he scores 100 runs and thereby increases his average by 9 runs. His new average of runs is:
(A) 28
(B) 24
(C) 20
(D) 32

42. It costs 1 to photocopy a sheet of paper. However, 2% discount is allowed on all photocopies done after first 1000 sheets. How much will it cost to photocopy 5000 sheets of paper?
(A) 3920
(B) 4900
(C) 4920
(D) 3980

DIRECTIONS (Question No 43 & 44) Answer the following questions on the basis of the information given below.
i. Trains A and B are travelling on the same route heading towards the same destination. Train B has already covered a distance of 220km before the train A started.
ii. The two trains meet each other after 11 hours after start of train A
iii. Had the trains been travelling towards each other (from a distance of 220 km) they would have met after one hour.

43. What is the speed of trains 'B' in kmph:
(A) 116
(B) 180
(C) 100
(D) None of these

44. What is the speed of trains 'A' in kmph:
(A) 118
(B) 80.5
(C) 102
(D) None of these

DIRECTIONS: What approximate (you are not expected to calculate the exact value) value will come in place of the question mark(?) in following equation?
45. 384.996 x 15.001 + 44.99 = ?
(A) 5080
(B) 5820
(C) 5280
(D) 5420

46. Three men or eight boys can do a piece of work in 17 days. How many days will two men and six boys together take to finish the same work?
(A) 12 days
(B) 17 days
(C) 11 days
(D) None of these

47. Vaibhav got a monthly increment of 12 percent of Pushpa's monthly salary. Pushpa's monthly salary is 7800. Vaibhav's monthly salary before increment was 6500. What amount will he earn in five months after his increment?
(A) 37.180
(B) 35.180
(C) 36.180
(D) None of these

48. The ratio of two numbers is 4:5. When the first is increased by 20% and the second is decreased by 20% the ratio of the resulting numbers is:
(A) 5:6
(B) 5:4
(C) 6:5
(D) 4:5

49. If the numerator of a fraction be increased by 12% and its denominator decreased by 2% the value of the fraction becomes 6/7. Thus, the original fraction is:
(A) 3/4
(B) 4/3
(C) 2/3
(D) None of these

50. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following equation?
239.99 / 8.0001 x 9.99 = ?
(A) 350
(B) 260
(C) 400
(D) 300

Postal Assistant Exam 2013 Question Paper and Answer Keys for Part C English

DIRECTIONS: In the following questions, identify the correct reported speech from the given alternatives.

51. He said, "I must go home at once."
(A) He said that he had to go home then
(B) He said that he must go home then and there
(C) He said that he must have gone home at once
(D) He said that he had to go home at once

52. Miss Ragini said to me, "Put these pencil shavings in the dustbin."
(A) Miss Ragini said to me to put these pencil shavings in the dustbin
(B) Miss Ragini ordered me to put these pencil shavings in the dustbin
(C) Miss Ragini asked me to put those pencil shavings in the dustbin
(D) Miss Ragini told me to put those pencil shavings in the dustbin

53. She said, "oh dear! I have just missed the bus.":
(A) She said with regret that she had just missed the bus
(B) She exclaimed that she has just missed the bus
(C) She regretted that she just missed the bus
(D) She narrated that she just missed the bus

DIRECTIONS: Fill in the blank with correct preposition

54. He invited all his friends............ tea
(A) On
(B) For
(C) To
(D) In

55. Rita drove............ a red light.
(A) In
(B) Through
(C) From
(D) Among

56. Distribute the sweets equally............ four children.
(A) Among
(B) In
(C) Between
(D) Through

57. Identify the adverb in the following sentence.
He spoke well at the meeting last night.
(A) Last Night
(B) Meeting
(C) Well
(D) All of these

58. Identify which is not adverb from among following underlined words in the given sentences.
She sings pretty well. I do my work carefully. He is wise enough to understand the trick. The flower smells sweet.
(A) Enough
(B) Carefully
(C) Pretty
(D) Sweet

59. Given below is the sentence in active voice. Choose the correct sentence given in passive voice among the alternatives.
Ought you not to reveal the truth now?
(A) Should the truth need not be revealed by you then?
(B) Ought the truth not to be revealed by you now?
(C) Ought the truth not to be revealed by you then?
(D) Ought the truth need not be revealed by you now?

60. Choose the incorrect sentence among the following:
(A) By next December we shall have been living here for six years.
(B) I have been writing four letters since morning.
(C) At this time tomorrow we will be watching a film
(D) I have been standing here for hours.

61. Given below are four substitutions for the underlined part. Choose the correct alternative to make the sentence grammatically correct.
Make haste lest you should not be caught in the storm:
(A) You might be
(B) You could be
(C) You should be
(D) Otherwise you can be

DIRECTIONS: In this section each sentence has three parts indicated by (A), (B) and (C). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any one of the parts (A), (B), (C) indicate your response by blackening the letter related to that part in the OMR sheet provided. If a sentence has no error, indicate this by blackening "D" which stands for no error. Error may belong to grammar usage.

62. Seldom we have been treated (A)/ in such a rude manner (B)/ by the police Personnel (C)/ No error (D)

63. Some men are born great (A)/ some achieve greatness (B)/ and some had greatness thrust on them (C)/ No error (D)

64. Beware of (A)/ a fair-weather friend (B)/ who is neither a friend need nor a friend indeed (C)/ No error (D).

65. What shall be correct combination of two simple sentences into a complex sentence by using a noun clause?
Can you come? He asked me:
(A) He asked me to come
(B) He asked me if I could come
(C) He asked me whether I can come?
(D) He asked me whether I might come

66. Identify the nouns used both for singular and plural form:
(A) Sheep
(B) Wolf
(C) Axis
(D) Goat

DIRECTIONS: Fill the correct article

67. Ramesh's father is ____ M.P and Suresh's father is _______Member of Legislative Assembly.
(A) An, A
(B) An, An
(C) A, An
(D) An, The

DIRECTIONS Complete the sentence correctly
68. Ram is so proud of his position that he _________ his subordinates.
(A) Looks for
(B) Looks into
(C) Looks down upon
(D) Looks after

DIRECTIONS: Complete the sentence with correct adversative conjunction

69. Shruti ran fast ______ she missed the train
(A) But
(B) Nevertheless
(C) Yet
(D) Nonetheless

DIRECTIONS: Choose the word which is similar or most nearly similar in meaning as the word given in bold and mark your answer.

70.Sagacious:
(A) Clever
(B) Strong
(C) Obstinate
(D) Ridiculous

71. Curtly:
(A) Sadly
(B) Rudely
(C) Frankly
(D) Happily

72. Abbreviate:
(A) Extend
(B) Abridge
(C) Conclude
(D) Thwart

DIRECTIONS: Choose the word which is opposite in meaning as the word given in bold and mark your answer.

73. Indifference:
(A) Responsiveness
(B) Different
(C) Neutrality
(D) Sophistication

74. Exceptional:
(A) Formal
(B) Neutral
(C) Normal
(D) Traditional

75. Tragic:
(A) Humorous
(B) Funny
(C) Light
(D) Comic

Postal Assistant exam 2013 question paper & answer key for Part D Reasoning and Analytical Ability

DIRECTIONS (Question no 76 to 79) Read the following passage carefully and answer the questions given below.
A group of seven friends Anil, Vinod, Sumit, Dilip, Indra, Firoz and Gaurav work as Engineer, Accountant, IT Officer, Technician, Clerk, Physiotherapist and Research Analyst for companies L, M, N, P, Q, R and S but not necessarily in the same order. Sumit works for company N and is neither a Research Analyst nor a clerk. Indra is an IT officer and works for company R. Anil work as Physiotherapist and does not work for company L or Q. The one who is an Accountant works for company M. The one who works for company L works as a technician. Firoz works for company Q. Gaurav works for company P as Research Analyst. Dilip is not an accountant.

76. Who amongst the following works as accountant?
(A) Firoz
(B) Anil
(C) Vinod
(D) Dilip

77. What is the profession of Sumit?
(A) Engineer
(B) Clerk
(C) Technician
(D) None of these

78. For which company does Dilip work?
(A) L
(B) R
(C) Q
(D) N

79. Which of the following combinations of person, profession and company is correct?
(A) Vinod - Accountant - R
(B) Firoz - Clerk - Q
(C) Anil - Physiotherapist - M
(D) None of these

80. There are five books A, B, C, D and E. C is above D. E is below A. D is above A; and B is below E. Which is the bottom most book?
(A) C
(B) E
(C) B
(D) D

81. The second and the third digits of the following numbers are interchanged and each interchanged number is written in reverse order. Now, if they are arranged in the ascending order, which of the original numbers will be fourth in that order?
592, 987, 176, 468, 719, 398

(A) 987
(B) 176
(C) 468
(D) 719

82. Rajesh walked 3 km towards East. Then he turned to his left and walked 6 km. He again turned to his right and walked 3 km. After that he turned to his right and walked 9 km. At last he turned to his right and walked 6 km. At what distance is he from the starting point and in which direction?
(A) 3 km South
(B) 1 km North
(C) 2 km South
(D) 3 km North

83. In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
1, 4, 27, 256, 3125, 46669:

(A) 27
(B) 256
(C) 3125
(D) 46669

DIRECTIONS: (Question No. 84 & 85) Study the following information carefully and answer the questions given below.

Five persons are travelling in a train - A, B, C, D and E. A is the mother of C who is the wife of E. D is the brother of A and B is the husband A.

84. How is B related to E?
(A) Brother in law
(B) Mother in law
(C) Father
(D) Father in law

85. How is A related to E?
(A) Mother in law
(B) Mother
(C) Sister
(D) Niece

86. If A = 26, SUN = 27 then CAT = ?
(A) 58
(B) 57
(C) 24
(D) None of these

87. If A = 1, FAT = 27 then FAINT = ?
(A) 50
(B) 42
(C) 44
(D) None of these

88. There are some girls and buffalos at a place. If total number of heads is 15 and total number of legs is 46, then how many girls and how many buffalos are there?
(A) 7 girls and 8 buffalos
(B) 9 girls and 6 buffalos
(C) 8 girls and 7 buffalos
(D) 6 girls and 9 buffalos

89. In the following Question pick the choice that establishes the logical relationship:
AD:BE::CF:?
(A) FG
(B) EC
(C) DG
(D) GD

90. 8 boys sat in a row. Raju is immediate right of Rakesh and immediate left of Shekhar. Shyam is sitting after 3 boys on the right of Shekhar. How many boys were there between Raju and Shyam:
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) None of these

91. Given two positions of the dice as being.
PA exam answer key for 91
When 2 is at the bottom which number is at the top:
(A) 1
(B) 4
(C) 5
(D) 6

92. In a class examination the average marks in mathematics by Girls was 80% and by Boys 60%. It is logical to conclude:
(A) All boys are weaker at maths than girls
(B) Some girls are better than boys in maths
(C) All girls are more intelligent than boys
(D) None of these

93. Pick the odd one out.
(A) Leopard
(B) Lion
(C) Tiger
(D) Wolf

94. In a certain code language 'PROPORTION' is written as 'PORPRONOIT'. How is 'CONVERSION' written in that code language?
(A) VNOCRENOIS
(B) VNCORENOIS
(C) VNOCERONIS
(D) VNOCREIONS

96. Five students participated in an examination and each scored different marks. Naina scored higher than Meena. Kamla scored lower than praveen but higher than Naina. Anuj's score was between Meena and Naina. Which of the following pairs represents the highest and lowest scores respectively?
(A) Praveen Anuj
(B) Naina Praveen
(C) Praveen Naina
(D) Praveen Meena

97. A set of figures carrying certain numbers is given. Assuming that the numbers in each figure follow a similar pattern, the missing number (?) is:
PA exam answer key for 97
(A) 49
(B) 53
(C) 81
(D) 62

98. How many triangles does the following figure contain?
PA exam answer key of 98
(A) 9
(B) 13
(C) 11
(D) None of these

DIRECTIONS (Question No. 99 & 100) Seven players were available to be sent to Sydney Olympics for taking part in events Government approved sending only four Ram, Shyam, Kumar, Sita, Geeta, Rita & Anita are the possibles. Two males and two females were to go Due to likes & dislikes, Shyam cannot go if Sita goes, Kumar cannot go if Anita goes, Sita cannot go if Rita goes.

99. If Rita is selected and Shyam is rejected, the team will consist of:
(A) Ram, Kumar, Geeta, Rita
(B) Ram, Kumar, Anita, Rita
(C) Ram, Kumar, Sita, Rita
(D) Ram, Geeta, Anita, Rita

100. If Sita goes, which other players are also on the team:
(A) Ram, Kumar, Geeta
(B) Ram, Kumar, Rita
(C) Ram, Shyam, Rita
(D) Ram, Kumar, Anita

Postal Assistant exam 2013 answer keys for General Knowledge paper


1. (B) 2 (B) 3 (C) 4 (A) 5 (B) 6 (B) 7 (A) 8 (C) 9 (A) 10 (D)
11 (A) 12 (A) 13 (C) 14(C) 15(C) 16(A) 17(A) 18 (C) 19 (A) 20 (D)
21 (A) 22 (B) 23 (A) 24 (C) 25 (C)

Postal Assistant exam 2013 answer keys for Mathematics paper


40 (A) 45 (B) 50 (D)

Postal Assistant exam 2013 answer keys for English paper


51 (A) 52 (C) 53 (C) 54 (C) 55 (B) 56 (A) 57 (C) 58 (D) 59(B) 60 (A)
61 (A) 62 (D) 63 (C) 64 (C) 65 (B) 66 (A) 67 (A) 68 (C) 69 (A) 70 (A)
71 (B) 72 (B) 73(A) 74 (C) 75 (D)

Postal Assistant exam 2013 answer keys for Reasoning & Analytical Ability


76(C) 77(A) 79(B) 80(C) 82(A) 83(D) 84(D) 85(A) 86(B) 87(A) 88(C) 89(C) 90(B) 91(B) 92(C) 93(D) 94(A) 95(C) 96(D) 97(B) 98(C) 99(A)100(A)

(Note: These answer keys are user submitted)



The above answer keys are user submitted. We will update the correct answers after the official answer keys for Postal assistant exam is released. While we are updating, candidates who wrote this exam can discuss about the answer keys and solutions for Postal Assistant exam 2013 Phase I paper here on the comment box as a response to this article.

Looking up to prepare for Postal Assistant Exam 2013 for Phase II and III, take up a free practice test on Postal Assistant exam online here.


Want to get instant job and recruitment alerts? Join us on Facebook
Related Resources:


Read related articles: Post Office Jobs    

Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "Postal Assistant / Sorting Assistant Question paper & Answer Key 2013 for Phase I exam"
Guest Author: BINNU     21 Apr 2013
1.B,2.B,3.C,4.A,5.B,6.B,7.A,8.C,9.A,10.D,11.A,12.A,13.C,14.C,15.C,
16.A,17.A,18.C,19.A,20.D,21.A,22.B,23.A,24.C,25.C



Guest Author: sai     21 Apr 2013
how many marks will get qualifying of each part
plz tell me sir



Guest Author: subbu     21 Apr 2013
i want aptitude answers


Guest Author: sri     21 Apr 2013
i thought tis is a correct answer 3(a), 15(c)


Guest Author: Madhuri     22 Apr 2013
i want mathematics answers


Guest Author: arthy     22 Apr 2013
sir i thought the correct answer 3(d)


Guest Author: viji     22 Apr 2013
sir i think 7(a).... pls check answer in google.... else any other search engine..


Guest Author: viji     22 Apr 2013
send correct answer for me


Guest Author: viji     22 Apr 2013
i think 15(a) ....


Guest Author: Madhuri     22 Apr 2013
Sai : OC-40% ie Marks 10
OBC-38% ie 9 Marks
SC/ST- 33% ie 8 Marks



Guest Author: Madhuri     22 Apr 2013
when the official answer keys for Postal assistant exam is released.


Author: S. Sowmya    22 Apr 2013Member Level: Gold   Points : 2
Ms. Viji you are right the correct option for Postal assistant exam for question 7 is (a). Thanks for notifying us. Also first I marked the correct option for question 15 is (a) but after referring this website http://rajyasabha.nic.in/rsnew/about_parliament/rajya_sabha_introduction.asp I changed the option to 15 (C).


Author: S. Sowmya    22 Apr 2013Member Level: Gold   Points : 0
Dear friends

We are working out on postal assistant exam answer keys for Mathematics and Reasoning & Analytical Ability. Will publish it soon.



Guest Author: Madhuri     22 Apr 2013
i think 75(B).....


Author: Ajay    22 Apr 2013Member Level: Bronze   Points : 0
According to this key I Qualified, What is the process if i get 55 marks out of 100. is it good score????? Can I get job with this marks?


Guest Author: viji     23 Apr 2013
answer for 5th question is gyasudding tughlaq but there is no this option....


Guest Author: viji     23 Apr 2013
answer for 3 is option (a)


Guest Author: viji     23 Apr 2013
19(b)......


Guest Author: viji     23 Apr 2013
Ques 1: coal india is also granted for maharatna..... then what is the correct answer?


Guest Author: Madhuri     23 Apr 2013
83(D,86(B),87(A),89(C),94(A),97(B)


Guest Author: viji     23 Apr 2013
moinuddin chisti dargah was built by khijra khan(son of alauddin khilji)


Guest Author: viji     24 Apr 2013
secure each section 10%? or totally 40%?


Author: phaneendra    24 Apr 2013Member Level: Bronze   Points : 0
what will be cutoff marks for shortlisting into computer typing test after getting minimum marks according to categories ie. for OC,OBC and SC/ST..?


Author: phaneendra    24 Apr 2013Member Level: Bronze   Points : 0
(64) D answer


Author: phaneendra    24 Apr 2013Member Level: Bronze   Points : 0
(64) D answer


Author: phaneendra    24 Apr 2013Member Level: Bronze   Points : 0
viji: i'm asking after securing 10% of marks in each section what will be the final cut off for the selection of computer typing test..? for OC, OBC, SC/ST..?(FINAL CUTOFF'S) as per 1:5 ratio


Guest Author: Ramesh     25 Apr 2013
What will be cut off for p.a(saving bank). Whether separate cut off each division


Guest Author: dhivya     25 Apr 2013
For reasoning 76(C)77(A)78(L)79(B)80(C)82(A)83(D)84(C)85(B)86(B)87(A)88(C)89(C)90(B)91(B)92(C)93(D)94(A)95(C)96(D)97(B)98(C)99(A)100(A)


Guest Author: priyadharshini     25 Apr 2013
excuse me sir i have a small doubt according to this key now i got 5 marks in part-A,7 marks in part-C and 12 marks in part-D if i get 12 marks in part-B(overall 36 marks(OBC)) then i will get qualify for next phase or not please tell me sir. . .


Guest Author: priyadharshini     25 Apr 2013
what will be the next phase it means what does the next phase-2 contains please tell me sir


Guest Author: priyadharshini     25 Apr 2013
what will be the next phase it means what does the next phase-2 contains please tell me sir


Guest Author: upendar     26 Apr 2013
i think 84(D) 85(A) and 86 th is D is corrct sir...


Author: S. Sowmya    26 Apr 2013Member Level: Gold   Points : 2
Ms.Priyadharshini the postal assistant exams are conducted in three phases. As you know the Phase I exam was conducted for five postal circles on Apr.21st. Like wise Phase II and Phase III exam will be conducted for other postal circles.


Author: dhivya    26 Apr 2013Member Level: Bronze   Points : 0
what i have posted is maximum correct. answer for 86(b). i did reasoning part well. i will score minimum 20. marks in that.


Guest Author: upendar     26 Apr 2013
sir i think 61(C)is correct...Lest is always followed by should....


Guest Author: sinduja     27 Apr 2013
miss divya i think so 85-option a is correct


Guest Author: Madhuri     29 Apr 2013
86 is option (B) becoz In english alphabets A=26, in Reverse Order s=8, u=6 , n=13 so S+U+N=8+6+13=27 so C+A+T=24+26+7=57
Ans:- (B)



Guest Author: priya     04 May 2013
please send me the postal assistant answer key for set B...tmrw is the next phase but till now we didn't know the result of phase-1 without knowing any result how can we move to next phase please tell me


Guest Author: Atanu Basu     04 May 2013
The answer of question no 19 is B


Guest Author: a m b     08 May 2013
can you give the explanations for Question 43 and 44 please?


Guest Author: SUBRATA     11 May 2013
pls mam upload phase 2 answer key


Author: phaneendra    12 May 2013Member Level: Bronze   Points : 2
I belong to "ANDHRA PRADESH CIRCLE" i got 69 marks in PA/SA Exam and qualified in each section and belongs to OBC category... whether i will shortlist for paper-2(computer typing test)....? Is there is any chance....? and no. of posts are 342 in that PA are 288 . i applied for PA...


Guest Author: ram     30 May 2013
sir.i was PH-2 candidate of OBC....what is the cut off to me..


rpl me sir.....there is any special advantages for me.when comparing with others....?rpl me sir....



Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Subscribe through E-Mails

    Subscribe to Latest Job Posts
    Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India
    All Rights Reserved.